stalker

Engaged
20 october 2013


Married
10 mei 2014

Wednesday, September 14, 2011

Bell's Palsy - sejenis penyakitPalsi Bell (Inggeris: Bell's palsy) ialah penyakit lumpuh saraf muka yang menyebabkan ketidakmampuan mengawal otot muka pada sisi yang terkena penyakit ini. Ia selalunya bersifat sementara. Beberapa keadaan boleh menyebabkan kelumpuhan muka seperti barah otak, strok dan penyakit Lyme. Tetapi jika tiada sebab dapat dikenal pasti, keadaan ini dikenali dengan nama palsi Bell. Penyakit ini dinamakan sempena ahli anatomi dari Scotland bernama Charles Bell yang pertama kali menemuinya.

Sebab
Palsi Bell ialah satu bentuk penyakit yang berkaitan dengan kerosakan saraf. Ia boleh didapati dalam 2 di antara 10,000 orang. Palsi Bell melibatkan kerosakan dalam saraf muka ke-7. Sebabnya tidak jelas walaupun mungkin boleh jadi disebabkan jangkitan herpes.

Gejala
Gejala penyakit ini selalunya bermula secara tiba-tiba, daripada biasa kepada teruk. Gejala-gejala ini termasuk:-
- perubahan dan luahan muka (contohnya menggerenyot muka)
- kesukaran ketika makan dan minum
- melelehkan air liur kerana tidak dapat mengawal otot muka
- kelopak mata atau sudut mulut yang lemah
- mata atau mulut yang kering
- rasa tegang di muka atau rasa ditarik ke sebelah satu lagi
- kelumpuhan muka pada satu bahagian yang menyukarkan untuk menutup satu mata
- sakit kepala
- kehilangan deria rasa
- sakit di belakang atau di depan telinga
- kepekaan kepada bunyi terjejas pada bahagian yang terkena penyakit
- gerenyetan di muka
- rasa lemah di muka

Rawatan
Dalam banyak kes, tiada rawatan diperlukan. Tujuan rawatan adalah untuk mengurangkan gejala.
Ubat kortikosteroid atau antiviral mungkin boleh mengurangkan bengkak dan mengurangkan tekanan pada saraf muka. Pesakit mesti mengambil drug ini pada awal waktu (seboleh-bolehnya dalam masa 24 jam apabila gejala bermula) untuk lebih berkesan. Tetapi tidak ada kajian yang diterbitkan yang menunjukkan ubat antiviral boleh mempercepatkan proses pemulihan daripada palsi Bell.
Pembedahan untuk melegakan tekanan ke atas saraf masih kontroversi dan belum menunjukkan memberi faedah kepada pesakit Palsi Bell.
FOR HIM:-
semoga cepat sembuh ! panyakit ini datang dari ALLAH SWT. dia sayang hambanya, jadi die telah memberi ujian kepadanya.  abg kene jalani dengan hati yang terbuka dan IKHLAS. jangan mengeluh. kita iktiar sahaja apa yang mampu dan ape yang abang mampu ok. abang kena lawan sakit abang. kami semua ada menyokong abang. insyallah lagi dua minggu abang akan pulih seperti biasa. kecuali abang jangan ade sifat putus asa ok. loveyou honey !

3 comments:

Fatin Farhana Binti Ramli said...

ujian hidup .. bersabar la ye ..

Azila Aini said...

yup ! terima kasih fatin farhana

armouris said...

lagi info tentang bell's palsy di SIHAT SELALU - Bell's Palsy - Lumpuh Saraf/Otot Muka